DE BEVRUCHTING


Loopsheid

Een teefje is meestal elke 7 maanden loops, met een variatie van 4 tot 13 maanden.

Het is ontzettend belangrijk dat je de 1e dag van de loopsheid aan ons doorgeeft zodat we op tijd een afspraak in kunnen plannen bij de dierenarts, een partner keuze kunnen maken en een date met de reu kunnen organiseren.

Loopsheid herken je vaak aan het gedrag en uiterlijke kenmerken. Loopse teefjes gaan vaker plassen en trekken reutjes aan. Sommige teefjes gaan op elkaar rijden en hun vulva zwelt. Ook bloedverlies kan waarneembaar zijn maar dat hoeft niet, want vaak likken ze zichzelf heel goed schoon.

Als je twijfelt of je hondje loops is dan kun je met een wit keukenpapiertje tussen de schaamlippen van je hondje wrijven om te controleren of ze bloedverlies heeft.

Als je teefje loops is laat haar dan niet meer loslopen want een ongelukje is zo gebeurd! Daarbij heb je ook kans dat ze weglopen opzoek naar een leuke date.

Een loopsheid duurt ongeveer drie weken.
Na negen dagen begint de tweede fase van de loopsheid. De zwelling van de vulva en het bloedverlies nemen af. Tijdens deze periode zijn ze vruchtbaar.

Let op:
Een loops teefje is niet welkom bij de hondenschool of andere hondenactiviteiten! Ze brengen namelijk het hoofd van de reutjes op hol.

Het is van belang dat je hondje goed gesocialiseerd is met andere honden. Dat maakt het begeleiden van een dekking een stuk makkelijker.

Vanaf 18 maanden mogen teefjes voor het eerst gedekt worden. Meestal is dit bij de tweede loopsheid. Uiteraard kijken wij altijd naar de conditie/ gezondheid van het teefje en of ze al volwassen genoeg is.


Hieronder een filmpje over progesteron bepaling



Progesteronbepaling

Als we besloten hebben om jouw hondje te laten dekken dan gaan we op dag 8 van de loopsheid voor het eerst bloedprikken. Als je twijfelt of je de 1e dag van de loops wel gezien hebt dan gaan we al op dag 6 bloedprikken. Met deze progesteron-meting bepalen we de hoeveelheid progesteron in het bloed. Zo kunnen we bepalen of ze aan het ovuleren is. De kans op een vruchtbare dekking wordt op deze manier zo groot mogelijk. 

Het bloedprikken vindt plaats bij de dierenarts in Molenbeersel: van Poot tot Klauw. De afspraak kan online ingepland worden (door ons of het gastgezin). Het is belangrijk om deze afspraak vroeg in de ochtend (rond 09.00 uur) in te plannen zodat we als het nodig is nog tijd hebben om een dekking te organiseren. Op zich heb je onze hulp niet nodig tijdens deze afspraak maar ik probeer er wel meestal bij te zijn. Als ik er niet bij ben dan vraag dan of dierenarts de waarde (nmol/ml) direct aan mij doorgeeft via de Email (info@snoopdoodles.be).

De betaling factuur van de dierenarts verloopt direct naar mij. Je hoeft hier niets aan te doen.

De dierenarts scheert een klein stukje haar weg bij één van de voorpootjes en neemt op deze plaats een klein beetje bloed af. Het stelt niet veel voor toch vinden sommige teefjes dit spannend. Door een oormassage te geven tijdens het prikken zorg je voor ontspanning en afleiding.

Na het bloedprikken is het even wachten op de uitslag van het bloedonderzoek. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Afhankelijk van de progesteron-waarde wordt er, in overleg met de dierenarts, besloten om het teefje te laten dekken of een vervolgafspraak te maken om opnieuw bloed te prikken. 

Soms is de progesteron-waarde bij de 1e keer bloedprikken al hoog genoeg om te kunnen gaan dekken. Dan is je teefje dus al langer loops dan verwacht. Gemiddeld moeten we 3 keer bloedprikken maar soms wel 5 keer. Afhankelijk van de progesteron-waarde zitten er 1 tot 3 dagen tussen het bloedprikken.

Meestal is een teefje vruchtbaar tussen dag 9 en dag 13 van de loopsheid. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. We hebben inmiddels ervaren dat het weer ook invloed heeft. Bij hoge temperaturen stijgt het progesteron-gehalte vaak zeer snel.

Het vergt dus wat flexibiliteit van beide zijde.

"Het lijkt wel of een creatie het beste lukt in chaos want het komt altijd onverwacht en meestal niet goed uit :-)".

 

 

De dekking

Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze 'dekbereid' wat ze zal uiten door te blijven staan als het reutje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden.

Meestal worden de teefjes 2 tot 3 maal gedekt met 24 uur tussentijd. Als de progesteron-waarde rustig doorstijgt kunnen we dit allemaal op ons gemak inplannen. Maar soms komt het voor dat de waarde ineens zo hoog is dat we acuut moeten gaan dekken. Stel bijvoorbeeld dat de progesteron-waarde op vrijdag nog heel laag was en de dierenarts geeft aan om op maandag weer bloed te gaan prikken. Dan kan het zijn dat ze toch sneller doorstijgen dan verwacht.

Wel of niet laten dekken
Bij dag 1 van de loopsheid gaan we dus bekijken of we een teefje laten dekken. Afhankelijk van haar gezondheid, conditie en of we op het moment van bevallen plaats hebben, laten we haar wel of niet dekken. Als de partnerkeuze is gemaakt dan stellen we het gastgezin van de reutje op de hoogte. Aangezien we zelf maar 2 reutjes in kunnen zetten kan het ook zijn dat we ervoor kiezen om een reutje van Mischa's doodles te reserveren. In dat geval brengen wij of het gastgezin het teefje voor 3 dagen naar Wamel (Nederland). Als het teefje bij ons thuis gedekt wordt dan kunnen we samen overleggen of ze een paar dagen bij ons blijft of gebracht en gehaald wordt. Het reutje wordt normaal gesproken na zijn geleverde dienst weer opgehaald en de volgende dag weer gebracht.

Hoe vaak zwanger
Als het teefje een nestje heeft gehad dan slaan we minstens 1 loopsheid over voordat ze opnieuw gedekt wordt. Meestal zit er minstens 1 jaar tussen de nestjes in. Het maximum aantal nestjes dat een teefje krijgt is vastgesteld op 5. Maar in de praktijk zijn het er meestal minder.

 

Lees nu verder bij OVER DE DRACHT